Archive for July, 2016

La SIMC més concorreguda dels últims anys

Wednesday, July 27th, 2016

Montserrat tanca la setmana de música de cambra amb una mitjana de 500 espectadors per nit.

Els hotelers es mostren contents per l’afluència de clients i asseguren que han treballat més “que a edicions anteriors”

La Setmana Internacional de Música de Cambra de Montserrat tanca la seva trenta-sisena edició amb uns resultats aclaparadors. El festival ha registrat una mitjana de 500 espectadors per jornada i ha aconseguit donar una empenta significativa a l’economia local. Els diferents establiments de municipi han rebut la visita diària de no només els nombrosos visitants que vénen a veure els espectacles, sinó també dels veïns que aprofiten la programació local per sortir a sopar, a prendre un gelat o simplement a passejar pel nucli urbà.

L’edil de Cultura, Santiago Martínez, explica que “aquesta edició ha estat una de les més concorregudes dels últims anys”. Part de la culpa la té la notable inversió destinada a publicitat i a comunicació per recuperar el posicionament que el festival sempre ha tingut a l’àmbit autonòmic. De fet, es van confeccionar 3.000 programes del festival i es va dotar de major visibilitat audiovisual a través de la televisió local. Malgrat aquesta partida, la SIMC no va veure augmentat el seu pressupost respecte a 2015, ja que es va aconseguir incrementar el nombre de patrocinadors.

S’estima que per la Plaça de l’Església han passat una mitjana de 500 espectadors per dia. Si bé en les primeres jornades no es va completar l’aforament malgrat haver una bona entrada, els espectadors sí que van omplir la plaça a mesura que s’acostava el cap de setmana. En els concerts del cor i de l’orquestra jove de la Generalitat, que es van celebrar dissabte i diumenge, el recinte va registrar un ple absolut.

La bona afluència de públic també es va notar en els establiments de restauració que hi ha al municipi. De fet, hi va haver restaurants que de normal sols treballen els caps de setmana que van tenir diàriament una mitjana de 30 o 40 comensals. “Aquest any s’ha notat bastant que el festival ha contribuït a que tinguem treball, molt més que en edicions anteriors”, expliquen els hostelers. Martínez, per la seva banda, destaca que “el retorn econòmic que garanteix el festival per al poble és inqüestionable, dinamitza els negocis de restauració a la vegada que posa a Montserrat durant aquests dies en el punt de mira de la música i la cultura a l’àmbit autonòmic”. La SIMC, a més, va mostrar la seva part més caritativa amb la recaptació de donatius a favor de l’Organització No Governamental, Unicef, qui va rebre les aportacions dels més de 600 espectadors que van presenciar el concert del Cor de la Generalitat el passat dissabte.

La setmana de música de cambra ha recuperat aquest any la seva versió més internacional amb la presència d’artistes de països com Romania, Polònia, França o el Japó. El festival ha rebut la visita de nombrosos compositors i professionals del món de la música, així com de representants de món de la política com el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona.

Després d’aquesta fantàstica edició, l’organització de la SIMC ja treballa en la que serà la seva trenta-setena edició, per a la qual es vol tornar a comptar amb la col·laboració de CulturArts. En aquest aspecte, des de l’organització del festival es demana a l’organisme cultural que “acoste més la cultura als pobles perquè els veïns dels municipis no tinguen de desplaçar-se fins la capital per gaudir de la cultura”.

ENTREVISTA BELÉN ROIG – Soprano

Monday, July 25th, 2016

La Jove Orquestra de la Generalitat clausura l’exitós festival de Montserrat

Monday, July 25th, 2016

La Setmana Internacional de Música de Cambra de Montserrat va posar anit el punt final a una edició marcada per l’aposta per la música contemporània, innovadora i la internacionalitat dels seus intèrprets. La Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, va ser l’encarregada de tancar aquesta edició amb un concert que va deixar bocabadat el públic present per la poc habitual distribució dels seus músics al llarg de la plaça. El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, no es va voler perdre l’actuació de la jove orquestra, que depèn de CulturArts.

La formació, dirigida pel seu director assistent Jose Vicente Leal Mora, va començar el seu espectacle amb Guillem Tell (Video), encara que una de les peces que més va agradar al nombrós públic que va abarrotar la Plaça de l’Església va ser Libestod, una obra totalment contemporània encarregada per CulturArts al compositor resident de l’orquestra Carlos Fontcuberta, que va estar present al concert, i que va destacar pels seus efectes, per l’ús dels instruments d’una manera poc convencional i per l’estranya distribució de l’orquestra. De fet, juntament amb l’habitual col·locació dels músics havia dos grups reduïts de cambra en els laterals de la plaça que també van participar a la peça, aportant una sonoritat diferent que va ajudar a crear una sensació de llunyania.

L’agrupació va aprofitar la clausura de la setmana per interpretar una peça que va ser dirigida per Manuel Galduf, director musical de l’orquestra amb una gran vinculació amb Montserrat. De fet, segons va explicar el propi Galduf, era un gran amic de Salvador Seguí, un dels artífexs de la SIMC, i per això havia estat moltes vegades en el municipi riberenc contribuint als inicis del festival. El batuta també va fer esment a Alfred Brotons, a qui va dedicar aquesta obra que va destacar per la magistral actuació a peu d’escenari del clarinet solista. Per acabar amb la vetllada, un petit grup format per 3 fagots (un dels quals és veí de Montserrat) i dos percussionistes van interpretar un tango davant l’escenari.

D’aquesta manera, la SIMC va posar punt final a una setmana de música de cambra que ha brillat per la seva qualitat i pels nombrosos espectadors que cada nit s’han concentrat a la Plaça de l’Església. De fet, els assistents van ovacionar en nombroses ocasions als intèrprets i van felicitar els membres de la corporació local per la formidable organització del festival i per la millora respecte a anys anteriors. Els montserratins ja esperen ansiosos que els depararà l’edició de 2017.

El Cor de la Generalitat aconsegueix un ple absolut a Montserrat

Sunday, July 24th, 2016

El Cor de la Generalitat aconsegueix un ple absolut a Montserrat

El Cor de la Generalitat Valenciana va aconseguir anit amb la seva espectacular posada en escena que els més de 800 espectadors que van abarrotar la Plaça de l’Església gaudiren d’una actuació magistral. La formació autonòmica va proposar un programa molt clàssic, d’acord per al festival de música de cambra. Els presents van haver de pagar un preu per l’entrada per primer cop a la setmana. La recaptació es va lliurar a l’Organització No Governamental Unicef.

El repertori del cor va girar al voltant de temes de Rodolfo Halffter, del mestre Joaquín Rodrigo o Francesc Llàcer. D’aquest últim, precisament, es va interpretar l’obra Lamentació d’Amor de Tirant lo Blanch. De fet, el títol del concert “Poesia al Cor, del Tirant a la Generació del 27″ estava directament relacionat amb aquesta peça. Un repertori clàssic adaptat per a Montserrat d’un cor que compagina òpera amb música simfònica-coral de totes les èpoques.

L’agrupació, sota la direcció de batuta Francesc Perales, va interpretar cadascun dels temes amb la soprano Susana Martínez-Tafaneres i l’actor José Enrique Requena. En tots ells, es realitzava una petita presentació en forma de poesia que després convertia en música el propi cor. Aquesta més que peculiar posada en escena va ser ben rebuda per un públic totalment entregat que va elogiar amb nombrosos i eixordadors aplaudiments l’actuació de l’agrupació valenciana, la qual depèn de CulturArts.

L’espectacle d’ahir a la nit va comptar amb la presència entre el púbic de diferents compositors, entre ells Javier Costa, autor de la peça Flama d’Amor Viva que va interpretar el cor a Montserrat. També va estar present i va dirigir al públic unes paraules d’agraïment per les donacions econòmiques la presidenta d’Unicef València, Lucía Muñoz.

La nit lírica rellueix al festival de Montserrat

Saturday, July 23rd, 2016

 La nit lírica rellueix al festival de Montserrat

Montserrat va viure ahir una d’aquelles nits màgiques que es recorden amb el pas de les edicions de la Setmana Internacional de Música de Cambra. La fantàstica actuació del quintet de metalls Back to Brass juntament amb les veus líriques de l’excepcional soprano Betlem Roig i l’extraordinari tenor Pascual Andreu van enlluernar als montserratins fins a tal punt que els propis veïns van acomiadar als intèrprets amb una tan sonada ovació que només va cedir quan els músics van abandonar la Plaça de l’Església.

S’esperava una nit especial. L’arribada del cap de setmana, que sempre atrau més públic, i la programació lírica acompanyaven, però el resultat de la nit va superar totes les expectatives. Els assistents van gaudir atònits amb dues de les millors veus del panorama líric actual i amb la pulcra interpretació d’un quintet de metall cridat a donar molt que parlar al món de la música. Una barreja una mica peculiar, ja que els recitals lírics solen estar acompanyats per una formació de corda o per piano, que va trencar els esquemes i va deixar l’organització del festival en molt bon lloc per haver apostat per aquest espectacle innovador.

La primera part es va centrar en l’òpera. Tant Roig com Andreu van alternar temes coneguts pels aficionats a la música clàssica amb alguns preludis interpretats exclusivament pel quintet valencià. El públic es va delectar amb peces com Nessun Dorma o la més que coneguda Brindis, la qual va tancar un primer temps amb el duet interpretat pels dos vocalistes que es va emportar la primera gran

 ovació de la nit.

Després de l’intermedi, l’espectacle va encarar la seva variant més nacional, amb temes inclosos en sarsueles de reconeguts artistes espanyols i la nova presentació del quintet Back to Brass, aquest cop amb una adaptació d’El Bateo. El moment culminant de la nit va arribar amb la interpretació del bis El Gato Montés, una espectacular posada en escena que va aixecar a tots els assistents dels seus seients, els qual regalaren als músics una eixordadora ovació de diversos minuts que només va acabar quan els artistes van abandonar la plaça de l’Església, i que va servir per tancar l’actuació i la jornada a Montserrat.

Abans d’aquesta última peça, però, el quintet va agrair a l’organització l’haver comptat amb ells i va reconèixer com d’important és per a ells “actuar a Montserrat, un poble conegut per la seva música i els seus artistes que compta amb un festival reconegut a nivell internacional”.