“Guanyar el concurs de composició de Montserrat va significar un gran pas en la meua carrera”
JOSÉ LUIS ESCRIVÀ; compositor y trompetista
El compositor riolense repassa els seus èxits i valora la seua experiència al festival montserrater.
Es va adjudicar el primer premi al Concurs de Composició Salvador Seguí el 2013, un any després d’arrasar també en el concurs València Crea amb Elegia d’una Barbarie. Ramoscare, títol amb què aquest jove riolense va batejar la peça guanyadora a Montserrat, es va estrenar dimecres passat al festival montserrater de la mà del prestigiós quintet Cuesta. Un concert del qual Escrivà no es va perdre detall.
El sector de la música de Montserrat li recorda per haver estat el guanyador del concurs de composició en 2013. Però com ha estat el camí fins a aconseguir els seus últims èxits i a què es dedica en l’actualitat?
Doncs em vaig formar al Conservatori Superior de Música de València i després vaig completar un màster en música contemporània a la UPV. En l’actualitat estic immers en la meua tesi doctoral sobre la composició de música per a banda i treballe, tant com a director i com de professor, al Perelló.
Una formació musical que deu haver estat clau en els dos premis aconseguits consecutivament en 2012 i 2013.
Sí. La veritat és que la desena de peces que he compost les he creat en els últim vuit o nou anys i al final l’esforç s’ha vist recompensat amb Ramoscare, la guanyadora a Montserrat, o Elegia d’una Barbàrie, vencedora del premi nacional València Crea el 2012. A més, també vaig ser becat per l’Ajuntament de València al costat dels meus companys de Som el Grup i vaig ser compositor resident al festival de música d’Ares del Maestrat, pel que estic content pels resultats obtinguts.
I en part d’aquest currículum també ha tingut alguna cosa a veure Montserrat, municipi al que per unes o altres raons ha acabat lligat a vosté?.
A Montserrat vaig realitzar un curs de composició el 2012 i un any després vaig aconseguir guanyar el concurs. A més, en el curs 2013-2014 vaig estar també fent una substitució i donant classes de fonaments de la composició. Per tot això li tinc un afecte especial i torne sempre que puc a veure algun concert de la SIMC.
Què li va suposar guanyar el concurs de composició?
Va ser un pas endavant molt important en la meua carrera artística. El concurs em va permetre editar l’obra i afegir un guardó tan important com aquest al meu currículum.
I veure un quintet com el Cuesta interpretant la seua música …
Va ser molt gratificant que el quintet Cuessta estrenara la meua obra. Veure un grup tan prestigiós com aquest, acompanyat dels músics de primer nivell que van participar en la interpretació de la meua peça, és una cosa inimaginable. Em vaig sentir molt il·lusionat, encara que dos anys després de compondre-la encara li canviaria alguns fragments (rialles).
A part del que l’uneix al festival, què significa per a vosté la SIMC?
Fa anys que la visite. És un dels festivals més complets que es fan en tota l’autonomia, un referent de l’estiu, no només per la qualitat de les propostes musicals, sinó perquè desenvolupa una funció pedagògica amb els diferents cursos que es realitzen, s’imparteixen xerrades d’especialistes en temes musicals i es convoquen premis com el de composició i el de interpretació. Es tracta d’un projecte que es caracteritza pel foment i el compromís amb la música.
I quina és la seua opinió respecte al cartell d’aquest any? Li agrada?
És una proposta molt completa i variada que alterna música clàssica amb moderna i amb diferents grups d’interpretació. Podem veure des d’un quintet de vent fins a una orquestra de saxos, des de l’òpera fins a alguna cosa més alternativa com el concert de Vassilev i Chambao. En definitiva, una proposta molt heterogènea per a tots els públics.
Finalment, quin futur li desitges a la SIMC?
Doncs espere que el festival dure molts anys. Si ja es porten 35a edicions és per algun motiu, i és que s’estan fent les coses molt bé, fomentant tant la creació musical com la interpretació. Espere poder seguir venint a escoltar música durant molts anys.